ПОСЛОВНИ И ПРАВНИ ФАКУЛТЕТ

Архива вести

У предивном природном амбијенту простора Универзитета МБ одржанo је 21. свечано уручење диплома, седница колектива, ручак и дружење колектива. Поред присутних професора, сарадника у настави, администрације, студената, родитеља и бројне родбине студената свечаности и свечаном ручку су присуствовали представници других универзитета из Републике Србије и Ц. Горе, пријатељи и пословни партнери Универзитета МБ и представници медија.

Власници Универзитета МБ проф. др Милија Богавац и проф. др Живанка Миладиновић-Богавац су се као и небројено пута до сада показали одличним домаћинима, великог срца и осећаја за људе око себе, спремних да увек и радо дочекају и угосте своју родбину, стално запослене, студенте и бројне добронамерне пријатеље.

Ресторан Веранда је и овог пута потврдио епитет лидера у региону по питању припреме добре и разноврсне хране. Свечаност су поново украсили а дружење учинили богатијим најбољи естрадни уметници из наше земље Недељко Билкић, Божа Марковић, Халид Муслимовић, Срећко Шушић, Небојша Лутовац, Милан Топаловић, Иван Милинковић, Миломир Миљан Миљанић, Бобан Петровић са оркестром и други.  

Менаџмент  и стално запослени на Универзитету МБ се придружују искреним честиткама дипломираним студентима са жељом да својим знањима буду конкурентни на тржишту знања у земљи и свету, да буду одлични дипомирани правници, инжењери, економисти и менаџери, достојно презентују Универзитет МБ током радног века, формирају породице и буду корисни чланови нашег друштва.

 

Менаџмент Универзитета МБ

Конференција је била фокусирана на актуелне глобалне изазове и њихове последице које остављају на националне економије, пословни, јавни, правни, безбедносни, еколошки, технолошки и друге секторе друштва, с тежиштем на следећим темама:

Националне економије између либерализације и интервенције; ИТ подршка током здравствених и економских превирања; Савремене тенденције у привреди и менаџменту туризма; Економски утицај на друштвени развој и демократију; Правни оквир привредног и друштвеног развоја; Изазови управљања у свету након пандемије; Међународна и локална тржишта капитала; Глобализација и изазови савременог света; Савремена привреда и глобализација; Предузеће у турбулентном окружењу; Образовање и управљање знањем; Ка модерној економији благостања; ИКТ подршка пословним активностима; Управљање људским капиталом; Правно окружење пословања и Изградња отпорне организације.

Пленарно предавање су реализовали уважени професори:

1. Yossi Yagil, Professor of finance, Vise President Western Galilee Academic College, Israel- na temu: Home Bias in a Global Context.

2. Douglas Rhein, Mahidol University International College, Thailand  na temu: The End of the Expatriate.

У уводном излагању су се обратили професорка др Живанка Миладиновић-Богавац у име власника, члан програмског и организационог одбора ЕСД конференције професор др Игор Пихир из Агенције за развој и предузетништво Вараждин и редовни професор др Душан Регодић, дипл. инж.

Испред програмског и организационог одбора Универзитета МБ. Организатори 96. Међународне ЕСД конференције су:

1. Универзитет МБ Пословни и правни факултет, Београд.
2. Универзитет Север, Факултет за менаџмент, Универзитет у Варшави;
3. Универзитет Muhamed V у Рабату; Факултет права, економије и друштвених наука
4. ENCGT – Ecole Nationale de Commerce et de Gestion de Tanger/ Abdelmalek Essaadi University
5. Политехника Међимурје у Чаковцу.
6. Агенција за развој и предузетништво Вараждин;

Програм конференције се може видети на линку Универзитета МБ:

Program_esdBelgradeMB_2023.docx (mbuniverzitet.edu.rs).

После завршетка конференције власник Универзитета МБ је организовао свечани ручак и дружење свих учесника у предивном амбијенту ресторана Франш, једног од најеминентнијих ресторана у Београду.

Дана  18.05.2023. године у времену од 09.00 до 17.00 на Универзитету МБ, Пословни и прави факултет  ће се реализовати 96. Међународна ESD Конференција 2023 (International Scientific Conference on Economic and Social Development – “Era of Global Crises).

Место реализације: простор Универзитета МБ, улица Теодора Драјзера 27, 11000 Београд, Србија.

Организатори 96. Међународне ЕСД конференције су :

 1. Универзитет МБ, Пословни и правни факултет, Београд;
 2. Универзитет Север, Факултет за менаџмент, Универзитет у Варшави;
 3. Универзитет Muhamed V у Рабату; Факултет права, економије и друштвених наука
 4. ENCGT – Ecole Nationale de Commerce et de Gestion de Tanger/ Abdelmalek Essaadi University
 5. Политехника Међимурје у Чаковцу.
 6. Агенција за развој и предузетништво Вараждин;

Види више

https://www.esd-conference.com/conference/102

https://www.esd-conference.com/

 Позивају се аутори или коаутори да обавезно дођу на конференцију и изложе своје радове.

Зборници са прошлих конференција индексирани су у CPCI (WoS), EconLit, ABI Inform (by ProQuest), EBSCO and EconBIZ.

Теме конференције можете видети на линку Универзитета МБ:

https://mbuniverzitet.edu.rs/

https://esd-conference.com/conference/102

Све новости везане за конференцију можете пратити на web сајту Универзитета МБ https://mbuniverzitet.edu.rs/naucni-skupovi/

Учесници 96. ЕСД конференције: 101 аутор и коаутор.

Број радова: 41 рад.

 Начин реализације: Уводно обраћање организатора и рад по секцијама. Излагање аутора/коаутора може бити на српском језику у трајању до 10 минута. Презентације се раде на узорку Универзитета МБ. Излагање сваког учесника ће бити подржано пројекцијом слике и текста. 

Прилог: Агенда Међународне научне конференције ЕСД 2023

Дана 03.04.2023. године у 12.00 часова на Пословном и правном факултету Универзитета МБ у улици Теодора Драјзера 27, у амфитеатру број 4 (последњи спрат) докторанд Мср Југослав Вукадиновић ће бранити докторску дисертацију под називом  ,,Дипломатске привилегије и имунитети: појам, развој, актуелни проблеми и перспективе,, пред Комисијом: 

 1. проф др Родољуб Етински – председник комисије
 2. проф др Неђо Даниловић – члан комисије
 3. проф др Борис Кривокапић, ментор кандидата и уједно члан комисије.

 

Сверуска научно-стручна конференција је била посвећена Дану руске науке (8. фебруару), а одржана је под називом: „Государство и право: вопросы методологии, истории, теории и практики функционирования“.

Сверуску научно-стручну конференцију организовали су Самарски национални истраживачки универзитет „Академик С.П. Корелов“, с којим Универзитет „МБ“ има
потписан Уговор о пословно-техничкој сарадњи и Самарска регионална филијала сверуске
невладине организације „Удружења правника Русије“.

Дана 17.02.2023. године на Универзитета МБ у улици Теодора Драјзера 27 власник редовни професор др Милија Богавац у присуству менаџмента и бројних угледних професора уручио је Велику плакету Универзитета МБ са повељом Његовом преосвештенству Епископу шумадијском господину Јовану (Младеновићу) за допринос развоју угледа Српске православне цркве, помирењу народа на Балкану и предани рад на унапређењу јединства међу хришћанима.

 

Велика плакета Универзитета МБ са повељом је уручена на основу предлога Сената и Одлуке Савета Универзитета МБ а у складу са Статутом и Правилником о признањима на Универзитету МБ.

 

https://www.eparhija-sumadijska.org.rs/episkop/biografija

https://www.eparhija-sumadijska.org.rs/episkop/bibliografija/item/7320-bibliografija-episkopa-sumadijskog-gospodina-jovana

https://sr.wikipedia.org/wiki/Епископ_шумадијски_Јован

Дана 17.02.2023. године у 15.00 часова на Пословном и правном факултету Универзитета МБ у улици Теодора Драјзера 27, докторанд мср Стефан Дамјановић је успешно одбранио докторску дисертацију по називом:  УЛОГА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ У ЗАШТИНИ НАЦИОНАЛНИХ ИНТЕРЕСА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ – методолошки и политичкоправни аспекти пред Комисијом 

 1. проф др Мирко Кулић – председник комисије
 2. проф др Живанка Миладиновић – члан комисије
 3. проф др Неђо Даниловић, ментор кандидата.

 

 

Дисертација је урађена и одбрањена у складу са важећим Законом о ВО, Статутом и Правилима докторских студија на Универзитету МБ.

 

 

Поред менаџмента Универзитета и бројних научних радника  свечаној одбрани докторске дисертације су присуствовали Епископ шумадијски Јован, угледни професори Београдског универзитета др Миљко Ристић, др Мирко Керкез и др Драган Дамњановић.

Увид у дисерацију на:

https://mbuniverzitet.edu.rs/uvid-javnosti

https://www.ppf.edu.rs/увид-јавности

Дана 17.02.2023. године u 15.00 часова на Пословном и правном факултету Универзитета МБ у улици Теодора Драјзера 27, докторанд мср Стефан Дамјановић ће бранити докторску дисертацију по називом:  УЛОГА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ У ЗАШТИНИ НАЦИОНАЛНИХ ИНТЕРЕСА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ – методолошки и политичкоправни аспекти пред Комисијом 

проф др Мирко Кулић – председник комисије
проф др Живанка Миладиновић – члан комисије
проф др Неђо Даниловић, ментор кандидата.

Увид у дисертацију на:

https://mbuniverzitet.edu.rs/uvid-javnosti/

https://ppf.edu.rs/увид-јавности

Присутнима су се обратили министар просвете Бранко Ружић, председник Народне скупштине др Владимир Орлић, заменик председника КОНУС-а ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Ненад Филиповић и председница СКОНУС-а Маргарета Смиљанић. Министар Ружић је честитајући међународни дан студената поручио да је ово прилика да се јавности укаже на значај и улогу студената у друштву, али и у процесу реформи образовања у Србији.

СКОНУС је на академији доделио захвалнице за посебан допринос у раду и несебичан допринос развоју система студентског организовања у Србији: Народној скупштини Републике Србије, министру просвете Бранку Ружићу, државној секретарки Министарства просвете проф. др Маријани Дукић Мијатовић, државном секретару Министарства финансија Саши Стевановићу, ректору проф. др Ненаду Филиповићу, ректорки проф. др Зани Долићанин, секретару за образовање и дечју заштиту Града Београда Ненаду Радићу, директору Установе Студентски центар Београд Горану Минићу, директору Фонда за иновациону делатност проф. др Ивану Ракоњцу, новинарки РТС Наталији Синановић, новинарки Јелени Комарици, студентском парламенту Универзитета у Црној Гори, организацији Светски омладински талас и организацији Комитет за међународну сарадњу студената медицине.

https://www.novosti.rs/obrazovanje/vesti/1173907/svecana-akademija-cast-skonus-obelezio-medjunarodni-dan-studenata

Тематски оквир међународне конференције је: Економија и социјални развој: Ера глобалних криза (Economic and Social Development: Era of Global Crises).

Време и место реализације: 18 и 19.05.2023. године у Београду, Теодора Драјзера 27.

Тема Међународне научне конференције је фокусирана, али не и ограничена на све изазове у модерним националним економијама и пословним предузец́има.

Организатори конференције су :

 1. Пословни и правни факултет Универзитета МБ у Београду, 
 2. Факултет за менаџмент Универзитета у Варшави, 
 3. Факултет права, економије и друштвених наука продаје – Универзитет Muhamed V у Рабату и 
 4. Политехника Међимурје у Чаковцу.

Зборник радова ће бити индексиран у: CPCI (WoS), EconLit, ABI

Види више

Дана 4. марта 2023. године одржана је “Хуманитарно-едукативна радионица” са децом жртвама породичног насиља. Организатор акције је Студентски парламент Пословног и правног факултета Универзитета МБ.

Радионица је организована тематски у сусрет  8. Март-у Међународном празник жена. Деца су била у прилици да кроз своје уметничко стваралаштво исказажу искрену пажњу и захвалност  својим најдражим мајкама и бакама.

Радионица је била израз  љубави деце жртава породичног насиља.

Деца су кроз свој креативни рад направила најразличитије декорације, наруквице, ланчиће или привеске за кључеве.

Показало се да је овакав вид креативног изражавања деци забаван, те да деца кроз игру и машту развијају моторичке и креативне способности. Са друге стране, на овај начин су се деца која су учествовала у овој радионици осетила равноправно у друштву које их окружује.

Власници Универзитета МБ су деци приредили слатку закуску и освежење током које су разменили искуства, речи и жељене осмехе.

Хвала власницима Универзитета МБ који су показали невероватну друштвену одговорност и чија је хуманост поново положила велики испит.

Менаџмент Универзитета МБ

 

Поштоване и уважене колегинице,

примите искрене честитке поводом 8. Марта, Међународног дана жена. Посебно Вам желимо добро здравље, срећу и успех на приватном и пословном плану.

Управа Пословног и правног факултета Универзитета МБ 

Дан 15. фебруар је један од најбитнијих дана у политичком, културном и историјском календару Србије. Поред тога што је Дан државности, он је и Дан уставности Србије, као и дан сећања на почетак Првог српског устанка. 15. фебруарa 1835. Скупштина у Крагујевцу донела је Сретењски устав, први устав Србије, један од најмодернијих, најдемократскијих и најлибералнијих устава свог доба.

Дан државности Србије се славио до настанка Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, након чега је укинут, да би у Србији поново почео да се слави од 2002. године.

Први радни дан након Дана државности је петак, 17. фебруар 2023. године када се на Универзитету МБ у Београду ради уобичајеним радним временом.

 

Свим студентима, стално запосленим и пословним партнерима Универзитета МБ, искрене честитке поводом предстојећих Новогодишњих и Божићних празника.

Изнад свега Вам желимо добро здравље, успех и срећу на личном и пословном плану у Новој 2023. години.

 

Менаџмент Универзитета МБ

Студентски парламент Пословног и правног факултета Универзитета МБ се укључио у хуманитарну акцију “Студенти за децу Космета”.

Наши студенти на челу са студентом проректором на Универзитету МБ са студијског програма Информационе технологије Миом Станишић су и овом приликом показали висок степен емпатије, солидарности и друштвене инклузивности, чиме се Универзитет МБ посебно поноси.

У хуманитарној акцији која је трајала до 25.12.2022. године су учествовали сви чланови СКОНУС-а са државних и приватних Универзитета Републике Србије.

Дана 25.12.2022. године на Пословном и правном факултету и Академији класичног сликарства Универзитета МБ додељени су пакетићи за децу стално запослених.

Деца стално запослених су се у присуству својих родитеља и проректора за наставу и студентска питања професорке др Живанке Миладиновић – Богавац дружила уз изузетно расположеног Деда Мраза.

Нису изостали музика, окићена јелка, слаткиши и лепа журка уз зимске чаролије и прекрасан амбијент на Универзитету МБ.

У организацији Центра за развој каријерe Универзитета МБ дана 07.12.2022. године, студенти Пословног и правног факултета Универзитета МБ посетили су Народну скупштину Републике Србије.

Циљ обиласка је упознавање студената са радом највишег законодавног тела, у оквиру наставног предмета Државно уређење.

Народна скупштина Републике Србије је једнодомно законодавно тело. Чини је 250 народних посланика који су изабрани тајним гласањем по пропорционалном изборном систему на четворогодишњи мандат. 

Народна скупштина врши врховну законодавну власт. Усваја и мења Устав, бира Владу, именује и разрешава судије Уставног суда, председника Врховног касационог суда, гувернера Народне банке Србије и друге државне функционере. Све одлуке се доносе већином гласова народних посланика, осим за промену Устава када је потребна двотрећинска већина.

Студенти су обишли Малу салу, салон Кнеза Павла, библиотетку, а пратили су и део скупштинског заседања са галерије Велике сале Народне скупштине. 

Током посете студенте је најавио председник народне скупштине др Владимир Орлић. Током посете студенти су разговарали са народним посланицима који су из прве руке могли да им укажу на улогу и значај свог рада у представљању интереса свих грађана Републике Србије.

Због предузимања мера заштите студената и стално запослених и рационализације свих пословних активности  Сенат Универзитета МБ је на предлог ННВ ППФ и АКС Универзитета и власника донео следећу одлуку:

 1. Наставу у зимском семестру за временски период од понедељка 26.12.2022. године до петка 30.12.2022. године реализовати електронским путем (предавања онлајн, презентације на сајту ППФ и АКС). 
 2. Празнично одсуство и одмор стално запослених и студената по Календару активности на Универзитету МБ је од 30.12.2022. године до 15.01.2023. године.  
 3. Надокнаду наставе реализовати по потреби од  понедељка 16.01.2023. године до петка 21.01.2023. године. Наставници ће индивидуално и ПО ПОТРЕБИ планирати надокнаду изгубљене наставе (на ППФ и АКС Универзитета МБ), реализацију ИИ колоквијума (поправку истог) и одбрану семинарских радова. Исте евидентирати у Књиге евиденције наставе.
 4. Јануарски испитни рок планирати по Календару активности од 23.01.2021. године до 18.02.2023. године.
 5. Летњи семестар академске 2022/2023. године отпочети по календару активности у понедељак 20.02.2023. године.

Менаџмент Универзитета

Према Пословнику о раду, дана 18.11.2022. године одржана је девета седница Сената Универзитета МБ.

Седници су присуствовали сви чланови Сената. Верификовани су нови чланови Сената Универзитета МБ.

Седницом је председавао ректор Универзитета МБ и уједно председник Сената Универзитета МБ редовни професор др Душан Регодић, дипл. Инж.

На седници су усвојени Годишњи план рада, Одлука и Програм унутрашњег самовредновања и сви годишњи планови рада Универзитета МБ и његових центара, анализиране су бројне планске активности и реализација задатака из 2022. године.

Сенат је једногласно усвојио и Правилник о спречавању и заштити од сексуалног узнемиравања на Универзитету МБ.

Студентица проректор Миа Станишић на Универзитету МБ је детаљно информисала чланове Сената о активностима СКОНУС.

Дневни ред се налази у Јавне информације/Informator o radu /Aktuelni informatorGlasnik -Novembar 2022. godine

Актуелни информатор – Универзитет МБ (mbuniverzitet.edu.rs)

Момчило Момо Јокић је ванредни професор на Универзитету МБ из уже научне области Маркетинг, односи с јавношћу и комуникације. С поносом истичемо да поред педагошког рада наш професор има и другу велику љубав а то је књижевност. Мало је познато да је наш ванредни професор др Момчило Момо Јокић познати књижевник и романописац.

Ове године је објавио тринаесту по реду књигу, овога пута реч је о роману „Дирка смрти“ који је наишао на изузетно повољне коментаре књижевне критике и читалачке публике.

Рецезент књиге, књижевник Веселин Лари Мишнић, истиче у уводнику овог романа да се „Јокић упустио у једну компликовану романескну причу коју износи са лакоћом и која задире у оно што је лично преживљено, толико у свет оностраног, који није езотерија, али јесте у домену психолошке фантастике“

Мисаони дискурс, према његовим речима је основа приповести било да је оно део наратива главног протагонисте приповести, дакле самог аутора, било да се налази у поседу доктора Ж. у неку руку двојника наратора, којем писац много тога стварног, али и необјашњивог удева у садржаје живота, који не маре за времена, просторна и друга ограничења.

Када улази у свет којег нема у она скора, али и далека прошла времена, неретко је прошлост филована неком пригодном анегдотом која дочарава неко опет минуло време, али и дух времена који је већ постао историја.

Ако се удаљи и неки век уназад а то се у овој приповести често дешава, Јокић се не труди да објашњава све прескоке и из времена у време, ове својеврсне времеплове, јер, кроз црвоточине не путује он, већ доктор Ж., било да је трезан или под дејством алкохола.

Повереник за заштиту равноправности осми пут организује такмичење у симулацији суђења  на тему “Осуди дискриминацију” за студенте и студенткиње основних и мастер студија права у Републици Србији. 

Пословни и правни факултет у саставу Универзитета МБ, као акредитована високошколска установа, позвана је на учешће, те уколико сте наш студент и заинтересовани сте за симулацију суђења, више информација о истом можете сазнати на сајту Повереника пратећи следећи линк: 

ТАКМИЧЕЊЕ У СИМУЛAЦИJИ СУЂEЊA ( МООТ Court) „ОСУДИ ДИСКРИМИНАЦИЈУ“ • Повереник за заштиту равноправности

У понедељак 03 и 04. октобра 2022. године на Универзитету МБ-Београд је уприличен свечани пријем нове генерације студената Пословног и правног факултета и Академије класичног сликарства, који ће у академској 2022/2023. години похађати прву годину студија.

Након интонирања химне свим бруцошима се обратио проф. др Душан Регодић, ректор Универзитета МБ.

На пријему студената поздравну реч су имали и продекан за наставу ППФ проф др Драгана Ђурић-Лазић, продекан за науку ППФ проф др Снежана Максимовић и декан АКС проф Милан Нешић.

Свечаним пријемима присуствовао део професора и велики број студената прве године студијских програма Пословна економија, Пословни менџмент, Право, Информационе технологије и Класично сликарство.
Након свечаних пријема бруцоша студенти су обишли простор Универзитета МБ, библиотеку, студeнтску службу и тај дан је отпочела редовна настава.

Фотографије са свечаних пријема бруцоша можете погледати на званичној facebook страници Универзитета МБ.

Настава у академској 2022/2023 години на Пословном и правном факултету (ППФ) и Академији класичног сликарства (АКС) Универзитета МБ почиње у складу са годишњим Планом реализације наставног процеса 03.10.2022. године, а завршава 02.06.2023. године.

Резервно време за надокнаду наставе је од 05.06.2023. године до 09.06.2023. године. Пре почетка наставног процеса декани факултета ће одржати седнице ННВ и НСВ, припремити све неопходне сагласности о ангажовању и Одлуке о избору наставника и сарадника. (Види више)

Дана 16.09.2022. године ће се реализовати Међународна научна конференција “Менаџмент и право 2022”. Конференција се одржава на Пословном и правном факултету Универзитета “МБ” из Београда по шести пут.

Тема Међународне научне конференције Менаџмент и право 2022 је Глобализација и савремено пословање. Међународна тематска научна конференција ће после пленарне седнице радити у две секције по Агенди у прилогу. Види више. 

Агенда конференције

Септембарски 1 испитни рок биће одржан од 05.  до 16. септембра 2022. године. Пријава испита почиње 28. августа 2022. године.

У Септембарском 1 року, испите могу пријављивати студенти који су дефинисали свој статус студирања, односно уписали академску 2021/22. годину.

Студенти у Септембарском 1 испитом року могу пријавити све предмете које су пратили током школске 2021/22. године, као и пренете предмете из предходне школске године.

Распореди испита су објављени у секцији Студенти/Распоред испита: ОАС Распоред испита – ПОСЛОВНИ И ПРАВНИ ФАКУЛТЕТ (ppf.edu.rs)

Испитни рок Септембар 2 биће одржан од 26. септембра до 07. октобра 2022. године. Пријава испита почиње 19. септембра 2022. године.

У испитном року Септембар 2 испите могу пријављивати студенти који су дефинисали свој статус студирања, односно уписали академску 2021/22. годину.

Студенти у испитном року Септембар 2 могу пријавити све предмете које су пратили током школске 2021/22. године, као и пренете предмете из предходне школске године.

Распореди испита су објављени у секцији Студенти/Распоред испита: ОАС Распоред испита – ПОСЛОВНИ И ПРАВНИ ФАКУЛТЕТ (ppf.edu.rs)

Уплата за пријаву испита треба да се изврши најкасније 10 дана пре одржавања испита.

Након истека рока за редовну пријаву испита испит се може пријавити по цени накнадне пријаве од 1.000 динара за 1 испит, најкасније 1 дан пре одржавања испита до 14.00.

Испит се може пријавити на дан одржавања испита.

Услов за пријаву испита је измирена школарина за школску 2021/22. годину према Уговору о студирању тј. дефинисаној динамици отплате.

Дана 14.07.2022. године у времену од 09:00 до 13:00 сати на Пословном и правном факултету Универзитета МБ је била у најављеној, организованој посети Рецензентска комисија за акредитацију СП ОАС Пословна економија и реакредитацију СП ДАС Пословни менаџмент.

Рецензентске комисије су предводили проф. др Мирко Савић са државног Универзитета из Новог Сада и проф. др Вељко Мијушковић са државног Универзитета из Београда.

Рецензентску комисију је дочекао радни тим на челу са ректором Универзитета МБ, редовним професором др Душаном Регодићем, дипл инж., проректорима, продеканом за науку и представницима администрације на Пословном и правном факултету, представницима привреде, алумни асоцијације, студент проректор и представници студентског парламента.

Власник Пословног и правног факултета Универзитета МБ  проф. др Милија Богавац је и овог пута показао своју хуманост на делу. У складу са развојном визијом Универзитета МБ овог пута је традиционално препознао потенцијал будућих студената и уручио награду за успех током школовања, показано знање, уложени труд и свеукупни квалитет.

Награђени су стипендијом за четворогодишње студије на Пословном и правном факултету Универзитета МБ:  Ања Нинковић, ученица генерације горе поменуте школе и Никола Ђорђевић, победник у категорији припремљене беседе и трећи на свеукупном такмичењу беседника Републике Србије, такође ученик школе “Димитрије Давидовић”.

Стипендије је у име власника Пословног и правног факултета Универзитета МБ на свечаности у хотелу Crowne plaza у Београду уручила проректорка за међународну сарадњу и квалитет проф. др Марија Костић.

Пословни и правни факултет Универзитета “МБ” је поново акредитован (реакредитован) као научноистраживачка организација из области друштвено хуманистичких и техничко технолошких наука: менаџмент и бизнис, правне науке и електротехничко и рачунарско инжењерство. Реакредитацију је реализовало Министарство просвете, науке и технолошког развоја (Одлука Одбора за акредитацију научноистраживачких организација 660-01-000017/37 од 31.05.2022.године).  

У четвртак, 28.04.2022. године у 10:00 сати у просторијама Пословног и правног факултета  Универзитета МБ у Београду, у оквиру предмета Међународно пословно право, биће одржано предавање  мастер правника Васје Босанац  под називом “Пуноважност арбитражног споразума“.

 

Позивамо све зантересоване студенте, професоре и сараднике факултета да присуствују овом предавању.

Обе институције су се сложиле да циљеви овог споразума могу да укључе: 

 • Размену истраживачких открића и публикација, часописа, академских наставних средстава и другог материјала од заједничког интереса;
 • Могућности размене истраживачког, руководећег и наставног особља, до нивоа којег дозволе средства;
 • Развој заједничких истраживачких програма који проучавају теме интересантне за особље у обема институцијама;
 • Организовање заједничких активности, укључујући састанке, семинаре, научне скупове, предавања и конференције;
 • Истраживање и идентификовање образовних могућности за студенте, које ће бити побољшано усвајањем овог споразума;
 • Одржавање редовних контаката у сврху преговарања о примени клаузула овог споразума.

Споразум ће бити важећи у периоду од пет година, али може бити обновљен или продужен уз заједнички пристанак. Може се и раскинути шест месеци након писменог обавештења било које стране.

 

У уторак 19.04.2022. године у 10:00 сати у просторијама Пословног и правног факултета  Универзитета МБ у Београду, у оквиру предмета Радно право, одржано  je предавање вишег саветника у Управном суду др Весне Билбија под називом “Злостављање на раду-мобинг”. 

Предавање се бавило законским и практичним аспектима злостављања на раду, уз навођење карактеристичних случајева из судске праксе, са акцентом на начине решавања спорних правних ствари.

Учешће студената у расправи предметног института остварило је битне карактеристике правне радионице.

Фонд за науку Републике Србије расписао је Јавни позив за пријаву научноистраживачких пројеката у оквиру Програма ИДЕНТИТЕТИ (у даљем тексту Програм).

Програм је од јавног интереса за Републику Србију, а планира се и реализује у складу са Законом и сагласно другим прописима из области научностраживачке и иновационе делатности.

Програм ИДЕНТИТЕТИ намењен је развоју научних истраживања из области друштвено-хуманистичких наука.

Циљеви Програма су: подстицање изврсности и релевантности научних истраживања у Србији у области друштвено-хуманистичких наука; афирмација значаја друштвено-хуманистичких наука за образовање и друштво у целини; унапређење међународне видљивости и сарадње у предметном домену науке.

Позив се може наћи на линку: 

http://fondzanauku.gov.rs/poziv/2022/03/program-identiteti/

Поштовани студенти,

задовољство нам је да Вас обавестимо да од мартовског испитног рока школске 2021/2022. године распореде испита можете видети на сајту факултета, на следећим линковима:

Основне академске студије – Распоред испита

Мастер академске студије –  Распоред испита

Поштоване и уважене колегинице, примите искрене честитке поводом 8. Марта – Међународног дана жена. Посебно Вам желимо добро здравље, срећу и успех на приватном и пословном плану.

Управа Пословног и правног факултета

Поштованe колеге,

Седми међународни научни скуп “Будућност туризма”, ће се одржати у Врњачкој Бањи у периоду од 2. до 4. јуна 2022. године.

Корисне информације и материјали у вези са Скупом (тематски зборници из претходних година, циљеви Скупа, упутство ауторима за припрему радова), доступни су на званичном сајту Скупа: http://www.tisc.rs/

Дан 15. фебруар је један од најбитнијих дана у политичком, културном и историсјком календару Србије. Поред тога што је Дан државности, он је и Дан уставности Србије, као и дан сећања на почетак Првог српског устанка. 15. фебруара 1835. године Скупштина у Крагујевцу донела је Сретењски устав, први устав Србије, један од најмодернијих, најдемократскијих и најлибералнијих устава свог доба.

Дан државности Србије се славио до настанка Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, након чега је укинут, да би у Србији поново почео да се слави од 2002. године.

Први радни дан након Дана државности је четвртак, 17. фебруар 2022. године када се на Универзитету МБ у Београду ради уобичајеним радним временом.

Hello,

I hope all is well with you.

I wanted to make sure you are aware of the free academic workshops we are running this month.

These are a great opportunity for all students, researchers and educators to learn more.

Maybe you would like to share the information with the universities in Serbia?

Fundamentals of Deep Learning and Fundamentals of Accelerated Computing with CUDA Python on February 22nd

Twitter

Facebook

If you want to just send them the registration link it is:

https://web.cvent.com/event/5f037a53-5be6-4abf-9b48-dc94e8a8ee3a/summary?rt=QZKIZW0GWUGNA6QZE4e55A

Kind regards,

Дана 07.02.2022. године студенти Пословног и Правног факултета, Универзитета МБ из Београда посетили су Виши суд у Сремској Митровици у организацији судије тог суда доц. др Светлане Ђуричић, која на истом факултету предаје кривичнопроцесно право.

 

У склопу наведене посете, студенти су присуствовали суђењу у Основном суду у Сремској Митровици и то главном претресу, због кривичног дела насиље у породици из чл. 194 ст. З у вези ст. 1 КЗ, извршено према малолетном лицу и због кривичног дела насиље у породици из чл. 194 ст. 1 КЗ, извршено према пунолетном лицу. Главни претрес је био јаван, те су студенти могли да прате цео ток главног претреса, почев од читања оптужнице, доказног поступка и завршне речи странака, односно закључења главног претреса и у наведеном предмету објава пресуде је била одложена за 09.02.2022. године, а председник већа је била судија Драгана Барбатесковић.

 

Након завршеног суђења студенти су боравили у библиотеци Вишег суда у Сремској Митровици, где им је судија доц. др Светлана Ђуричић објаснила ток претходног суђења, а на наведеном састанку и коктелу је присуствовао судија за извршење кривичних санкција Вишег суда у Сремској Митровици, Дејан Кнежевић. Након тога је организована посета КПЗ Сремска Митровица и студенте је дочекао заменик управника КПЗ, Небојша Драгановић, те су студенти обишли Четврти павиљон КПЗ који је сада испражњен, а у коме су раније боравили осуђеници и потом су обишли Трећи павиљон који је нов, саграђен по свим европским стандардима, те им је показана зграда Здравствене службе (болница) при КПЗ, затим црква и зграда где осуђеници раде (производни део).

 

Потом су студенти обишли музеј при КПЗ Сремска Митровица, те су могли да виде начин извршења смртне казне за време Вожда Карађорђа, извршење казне у Првом светском рату, потом експонате из Другог светског рата, део где су боравили затворени комунисти са ћелијом Моше Пијаде, о чему је студенте упознао заменик управника Небојша Драгановић.

 

Након завршеног официјелног дела студенте је примио управник КПЗ Сремска Митровица Александар Алимпић у Банкет сали хотела ”Срем” Сремска Митровица који послује у склопу КПЗ Сремска Митровица, те је са студентима разговарао, а на ком састанку и коктелу су присуствовале судије доц. др Светлана Ђуричић и Дејан Кнежевић. У поподневним сатима студенти су се вратили у Београд организованим превозом.

 

 

Како је планирано, у реализацији дела Тематског плана и програма наставе из предмета Пословно и Компанијско право, у шк.год. 2021/2022, који се односи на предиспитну активност „практична настава“ (анализа случајева из праксе и правна радионица /вежбе/), дана  16.12. 2021. године , у просторијама факултета Универзитета “МБ” у Београду, одржано је предавање стечајног управника Ђорђа Зечевића (канцеларија РБЛ) под називом “Управљање у стечајним поступцима”.

 

У двочасовном предавању, предавач се, у искуственом осврту, бавио законским и практичним аспектима стечаја. Радило се о реткој прилици да се студенти упознају са појавним облицима поступања у конкретним стечајним поступцима, са значајним бројем егзактних података. По атмосфери на предавању може се закључити да су студенти са интересовањем пратили излагање и на крају поставили неколико занимљивих питања. Ангажовање гостујућих предавача, у функцији практичне наставе, треба постати обичај у приближавању наставне материје студентима у правним предметима, где је то изводљиво.

Проф. др Драшко Босанац, предметни наставник

Повод гостовања је била 75. ЕСД Међународна конференција 2021

Program of the 75 th International Scientific Conference on Economic and Social Development)

https://www.esd-conference.com/conference/81

Тематски оквир Међународне конференције је био: Економија и социјални развој.

https://www.youtube.com/watch?v=y3LNGc8WnDE

(Program of the 75 th International Scientific Conference on Economic and Social Development)

https://www.esd-conference.com/conference/81

Тематски оквир међународне конференције је био: Економија и социјални развој.  Радови су из били тежишно из друштвено хуманистичких наука.

Учесници: 109 аутора и коаутора са Универзитета МБ и Србије, Хрватске, Северне Македоније, Румуније и БиХ.

Број радова: 45 радова.

Организатори конференције су :

 1. Пословни и правни факултет, Универзитета МБ  у Београду 
 2. Агенцијом за развој и предузетништво Вараждин;
 3. Универзитет Север, Факултет за менаџмент Универзитета из Варшаве;
 4. Факултет права, економије и друштвених наука – Универзитет Мухамед у Рабату;
 5. Политехника Међимурје у Чаковцу.

Зборник радова ће бити индексиран у: CPCI (WoS), EconLit, ABI Информ (by ProQuest), EBSCO and EconBIZ. 

Прилог Агенда

Репортажа са 75. ЕСД Међународне Конференције на МБ Универзитету 2021

Универзитет “МБ” угостио уредника емисије “ПОД СЈАЈЕМ ЗВЕЗДА” Драшка Аћимовића поводом организовања 75. ЕСД Међународне конференције 2021.

Наш редовни професор др Борис Кривокапић је аутор великог броја књига из Правних наука. Овог пута, на задовољство аутора и поклоника Правних наука је то научна монографија међународног значаја: 

Кривокапич, Борис (2021) Международное право в период вооруженных конфликтов, Самарский национальный исследовательский университет имени академика С. П. Королева, Самара 2021, (Русија)834 стр., ИСБН = 978-5-7883-1641-3.

 

Афирмативан приказ књиге су дали  декан и продекан Правног факултета Самарског националног универзитета и можете видети на: хттпс://ссау.ру/неwс/19593-издан-фундаменталнyy-труд-мезхдународное-право-в-период-воорузхеннyкх-конфликтов.

 

Читава књига (на руском) може се наћи у репозиторијуму Самарског универзитета: хттп://репо.ссау.ру/хандле/Монографии/Мезхдународное-право-в-период-воорузхеннyх-конфликтов-92532.

Чeститамо у име свих запослених на универзитету МБ.

Ректор Универзитета МБ

https://ssau.ru/search?text=Кривокапич. Реч је о врло угледној установи о којој више можете сазнати на: https://ssau.ru/info и https://ssau.ru/info/struct/op/faculties

У Самари професор Кривокапић руководи магистарским студијама за међународно право и предаје на њима два предмета: „Актуелни проблеми међународног права“ и „Међународно право у време рата“. Колико год звучало необично, с обзиром да је реч о Србину у Русији која је водећа космичка сила света, он је и главни стручњак Самарског универзитета за космичко право. То посебно добија на тежини када се зна да је тај универзитет главни центар руске науке из домена космонаутике.

Професор др Кривокапић је и члан редакције врхунског руског националног часописа „Правни весник Самарског универзитета“ („Юридический вестник Самарского университета“, ISSN 2410-8707, VAK часопис, највиша категорија у Русији) који издаје Самарски универзитет и вољан је да помогне издавање квалитетних чланака наших професора у њему, тако да му се можете слободно обратити. Чланци се могу слати на руском или енглеском језику. Више о часопису и форми чланака: https://journals.ssau.ru/jjsu .

Запажено учешће проф. Кривокапића у раду Самарског универзитета је још један доказ да наш Универзитет „МБ“ на којем је проф. Кривокапић у пуном радном односу и предаје на основним и докторским студијама, запошљава заиста врхунске и међународно признате професоре и научнике. 

Ангажовање професора др Бориса Кривокапића може бити пример младим колегама како уз предан целоживотни рад и узорно усавршавање у области Правних наука можете постићи глобално препознатљиве резултате.

Менаџмент Универзитета МБ.

 

Дана 20.10.2021. године у 18.00 часова у хотелу HYATT REGENCY у организацији Скупштине града Београда одржана је додела награде НАЈУСПЕШНИЈА ЖЕНА ИЗ ОБЛАСТИ НАУКЕ нашој уваженој професорки др Живанки Миладиновић Богавац. Честитамо у име свих припадника Пословног и правног факултета и Универзитета “МБ”.

НАЈУСПЕШНИЈА ЖЕНА ИЗ ОБЛАСТИ НАУКЕ 2021 (ВИДЕО)

Поштоване колегинице и колеге,

Част нам је и задовољство да Вас позовемо да узмете активно учешће на https://www.esd-conference.com/ и напишете рад из Ваше научне области.

Привилегију да се ЕСД Конференција https://www.esd-conference.com/ (International Scientific Conference – Economic and Social Development)  одржи у Београду од 02-03. децембра 2021. године на нашем Универзитету МБ омогућио нам је председник Универзитета МБ, Проф. др Милија Богавац.

Молимо Вас пратите ВРЕМЕНСКЕ ОКВИРЕ https://www.esd-conference.com/conference/81

PLEASE NOTE THE FOLLOWING DEADLINES:

 • Submission of abstracts for review: October 11, 2021
 • Notification of abstract acceptance: October 16, 2021
 • Submission of complete/full papers for the proceedings: November 11, 2021
 • Notification of full paper acceptance: November 14, 2021
 • Early registration: November 14, 2021
 • Final registration: November 24, 2021
 • Conceiving and finalizing the esd-Conference program: November 28, 2021
 • ESD Conference sessions: December 02-03, 2021

Професори и сарадници УНИВЕРЗИТЕТА МБ су ослобођени плаћања.

Задовољство нам је да Вас позовемо на 1st INTERNATIONAL CONFERENCE ON ADVANCES IN SCIENCE AND TECHNOLOGY – COAST 2022. Конференција ће се одржати у Херцег Новом у периоду од 26. до 29. маја 2022. године. Циљ конференције је окупљање академске заједнице, истраживача и научника ради размјене информација, искустава и резултата истраживања о свим аспектима специјализованих и интердисциплинарних области.

 

Све информације које се односе на COAST 2022 конференцију, укључујући теме, рокове, обрасце, мјесто одржавања, котизацију, и сл. можете пронаћи на web страници конференције http://confcoast.com/

За додатна питања, молимо Вас да нас контактирате на e-mail
conference.coast@gmail.com.

Рок за подношење пријава (подношење сажетака) – 20. децембар 2021.
Рок за подношење комплетних радова – 15. март 2022.

Срдачан поздрав,

Организациони одбор
Факултет за менаџмент, Херцег Нови

Контакт особа: Др Ирена Петрушић, декан, e-mail: dekan@fm-hn.com

Време почетка наставе у зимском семестру за 2, 3 и 4 . годину: 11.10.2021. године.

 Место: Теодора Драјзера 27, Београд (Нова зграда Пословног и правног факултета универзитета „МБ“).

Види више: Распореди часова за сва три студијска програма.

Време почетка наставе у зимском семестру за 1. годину: 04.10.2021. године.

 Место: Теодора Драјзера 27, Београд (Нова зграда Пословног и правног факултета универзитета „МБ“).

Види више: Распореди часова за сва три студијска програма.